Dżem wiśniowy z jabłkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem wiśniowy z jabłkami. To prosty przepis na domowy dżem, który składa się zaledwie z czterech składników i nie zawiera pektyny. Dżem smakuje jak nie z tego świata i nic dziwnego, że każdy zajada go prosto ze słoiczka. Ten dżem jest niesamowity, idealnie słodki, klejnot zamknięty w słoiczku, który smakuje absolutnie pysznie na zwykłym toście, ale także wyśmienicie się sprawdzi w deserach, w takich jak ciasta czy babeczki.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 ½ kg wiśni
– 1 kg cukru
– 1/3 szklanki wody
– 1 ½ kg jabłek
Wiśnie umyj i wydryluj.
Wsyp do wiśni pół kilograma cukru i odstaw na 2 godziny.
Jabłka pokrój w kostkę i wymieszaj je w garnku, wlej wodę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż zaczną się rozpadać. Jabłka zblenduj blenderem ręcznym.
Do puree z jabłek dodaj wiśnie i wsyp pozostały cukier. Smaż na małym ogniu do momentu aż dżem zacznie gęstnieć, co chwile mieszaj by dżem się nie przypalił.
Gorący dżem przełóż do słoiczków.
Słoiki postawić do góry dnem.
Odkąd zrobiłam swój pierwszy słoik dżemu kilka lat temu, uzależniłam się od robienia domowych przetworów. Tak więc każdego lata nie mogę się doczekać sezonowych owoców, z których wykonuje pyszne dżemy. Teraz pragnę podzielić się z Tobą przepisem na pyszny dżem wiśniowy z jabłkami. Jabłka zawierają w swoim składzie pektynę i dlatego nie musisz jej dodawać, a pyszny dżem jest gotowy bardzo szybko i nie trzeba spędzać pół dnia robiąc domowe konfitury. Jest to znakomity sposób by zachować smak lata.