Dżem z brzoskwiń i jabłek.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem z brzoskwiń i jabłek. Dżem z jabłek i brzoskwiń! Czyż to nie brzmi cudownie? Przetwory z jabłek i brzoskwiń to doskonały sposób by cieszyć się smakiem tych letnich owoców w okresie jesienno – zimowym. Wszystko co potrzebujemy to dojrzałe brzoskwinie i soczyste jabłka oraz słodzik. Tyle wystarczy by powstał smaczny 100% domowy dżem z brzoskwiń i jabłek. Idealnie słodzony i cudownie doprawiony dżem. Nasz dżem jest owocowy, słodki i pełne smaku brzoskwiń oraz jabłek.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1kg brzoskwiń bez pestek
– ½ kg jabłek bez gniazda nasiennego
– 300 g erytrytolu
– 16 g pektyny
Brzoskwinie i jabłka kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Gotujemy około 20 minut.
Wsypujemy erytrytol. Mieszamy. Całość miksujemy blenderem ręcznym.
Do miseczki wkładamy 3 łyżki zmiksowanych owoców i dodajemy pektynę. Mieszamy. Zawartość miseczki przekładamy ponownie go garnka i miksujemy blenderem ręcznym do połączenia się składników. Gotujemy kolejne 10 minut.
Gorący dżem wkładamy do słoiczków.
Do garna wlewamy wodę i zagotowujemy słoiki przez 15 – 20 minut. Obracamy je do góry dnem i zostawiamy na godzinę lub dwie, chowamy do spiżarni.
Dlaczego domowy dżem jest najsmaczniejszy? Jest wiele czynników, które składają się na smak i jakość dżemu. Mamy swoje owoce i mamy kontrolę nad tym co jest w dżemie! To my decydujemy co znajdzie się w słoiczku! Ten przepis na dżem z brzoskwiń i jabłek jest bardzo prosty i łatwy i co najważniejsze wymaga mało naszej uwagi. Uchwyćmy smak owoców i zachowajmy go w słoiku. Dodatkowo będziemy cieszyć się pysznymi rezultatami bez dodatków i chemikaliów!