Dżem z cukinii i jabłek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem z cukinii i jabłek. Cukinia to urocze, letnie warzywo, które ma wiele zastosowań. Możemy z niej wykonać: ciasteczka, zapiekankę, roladki, chlebek, omlet, placuszki i tak dalej. Więc jeśli nie chcemy zmuszać naszych bliskich do jedzenia cukinii w okresie letnim to wykonajmy ten pyszny dżem z cukinii i jabłek. Dżem nie jest zbyt słodki, a jaki smaczny. Jeśli w naszym ogrodzie czeka na nas gigantyczna cukinia, to wykonajmy z niej pyszny dżemik.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Ceramika od @cera_michi
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ kg cukinii
– 1 kg jabłek
– ½ kg erytrytolu
– pół szklanki soku z cytryny
– 14 g pektyny
Cukinię myjemy i odcinamy końce. Dzielimy ją na pół i zgarniamy nasiona. Cukinii nie obieramy, kroimy ją w małą kostkę.
Jabłka także kroimy na małe kawałki.
Do garnka wkładamy cukinię oraz jabłka, zalewamy całość sokiem z cytryny i wsypujemy erytrytol. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 45 minut. Pamiętajmy o mieszaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy pektynę i mieszamy. Całość miksujemy blenderem ręcznym.
Ponownie garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
Gotowy dżem przekładamy do słoików i zakręcamy.
Do garna wlewamy wodę i zagotowujemy słoiki przez 15 minut. Obracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Ten niezwykły dżem ma pyszny smak jabłek i cukinii. Jest to dżem, który idealnie się rozsmarowuje na kanapkach, jest idealnym dodatkiem do ciast. Pokochamy ten sposób na zachowanie letnich smaków w słoiczkach. Ta złocista konfitura nie ma posmaku warzyw! Może dla niektórych brzmi to dziwnie: dżem z cukinii, ale ten dżem naprawdę smakuje niesamowicie.