Dżem z czerwonej porzeczki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem z czerwonej porzeczki. Cieszmy się pysznym domowym dżemem z czerwonej porzeczki rozprowadzonym na chlebie, bułce z masłem, naleśnikach, gofrach, mięsem z grilla, muffinach, tartach, ciastach i nie tylko! Opcji jest wiele by zajadać się pysznym i zdrowym dżemem z porzeczki. Owoce te w swoim składzie posiadają doskonale połączenie pektyny i kwasowości co zapewnia idealną konsystencję bez konieczności dodawania pektyny jednak wtedy musimy gotować dżem dłużej by uzyskać wymaganą konsystencję. Rezultatem jest pyszny dżem i pięknym kolorze.
Czerwona porzeczka chociaż mała jest w rzeczywistości małym „super owocem”, które oferuje całą gamę zdrowych korzyści. Porzeczki są niskotłuszczowe, niskokaloryczne, bogate w błonnik i pełne niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są kluczowe do młodego wyglądu, wspaniałego samopoczucia oraz zachowania zdrowia. Czerwone porzeczki są bogate w składniki odżywcze, które są szczególnie korzystne dla skóry. Witaminy z grupy B i C pomagają również w regeneracji komórek skóry a nawet mogą odwrócić szkody wyrządzone przez szkodliwe promienie UV. To sprawia, że czerwone porzeczki są świetnym dodatkiem do diety pielęgnacyjnej. Codzienne jedzenie czerwonych porzeczek sprawia, że nasza skóra będzie wyglądać młodziej, będzie gładsza i promienniejsza. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom i pomaga nam wyleczyć się z chorób. Zapobiega nie tylko zwykłym przeziębieniom ale także daje organizmowi możliwość walki z powstawaniem niektórych rodzajów raka. Porzeczki zawierają dużą dawką błonnika. Błonnik jest istotną częścią zbilansowanej diety, która pomaga regulować trawienie i pracę jelit. Potasu występujący w czerwonych porzeczkach to zdrowy minerał dla serca, który odgrywa ważną rolę w zdrowiu układu krążenia. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi płynów. Pomaga rozluźnić mięśnie, w tym rozluźnienie mięśnia sercowego. Pomaga również zapobiegać nadciśnieniu i obniża ciśnienie krwi. Potas jest również korzystny dla nerek i wiadomo, że zmniejsza również ryzyko udarów. Magnez jest ważny dla organizmu, ponieważ chroni kości, odgrywa rolę w prawidłowej pracy serca oraz wpływa na nerwy i mięśnie. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi a także przyczynia się do odporność. Witaminy jakie znajdziemy w porzeczkach, to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, potas, cynk, sód, żelazo, jod, wapń, miedź, mangan, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg czerwonych porzeczek
– 300 g cukru trzcinowego
– sok z 1 cytryny
– 15 g pektyny
– 1 łyżeczka cynamonu
Porzeczki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. Wsypujemy pektynę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 20 minut. Pamiętamy by co jakiś czas o mieszać zawartość garnka. Wlewamy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem ręcznym.
Dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków i zakręcamy. Słoiki przekręcamy do góry dnem i zostawiamy tak na 2 godziny.
Zachowajmy smak owoców na dłużej i wykonajmy pyszny dżem porzeczkowy. Ten niesamowity przepis na dżem składa się z zaledwie kilku składników i jest idealnym domowym dżemem. Warto wykonać dżem ze świeżych owoców i cieszyć się smakiem lata w okresie jesienno-zimowym!