Dżem z dyni.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Dżem z dyni. Czy kiedykolwiek próbowaliście dżemu z dyni? Osobiście go uwielbiam i to, że naprawdę jest łatwy do zrobienia. Dżem możemy używać do ciast, ciasteczek, tart albo zrobić sobie najprostszą kanapkę z masłem i z dżemem z dyni na śniadanie! Jest to najlepszy dżem, który możemy zrobić jesienią! Ten dżem okazał się strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie!
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg dyni obranej i bez pestek
– sok z cytryny
– 200 g cukru
– 1 łyżeczka startego imbiru
Dynię obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut bądź do miękkości.
Upieczoną dynię przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.
Puree z dyni umieszczamy w garnku, dodajemy sok z cytryny, cukier i starty imbir. Mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
Gotową konfiturę przekładamy do czystych słoiczków.
Na dno szerokiego garnka kładziemy ściereczkę i nalewamy wody. Układny słoiczki z dżemem. Woda powinna sięgać powyżej połowy wysokości słoika. Włączamy gaz i od momentu zagotowania się wody, gotujemy słoiki przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy dżem i odwracamy słoiki do góry dnem. Po 2 godzinach możemy je schować do spiżarni.
Smacznego.