Falafele w chlebku pita.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Falafele w chlebku pita. Ta pyszna kanapka jest wykonana z domowych falafeli i podawana jest ze świeżymi warzywami i najsmaczniejszym sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna propozycja na obiad z Bliskiego Wschodu, który zachwyci całą Twoją rodzinę. Czym jest falafele? Są to paszteciki lub kulki z ciecierzycy, świeże zioła i przyprawy. Falafele są naturalnie wegańskie i bezglutenowe, nie musisz dodawać mąki ani jajek. To jest pyszne.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g ciecierzycy ze słoika
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– 2 łyżki natki pietruszki
– ½ łyżeczki mielonego kardamonu
– sól, pieprz do smaku
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 6 chlebków pita
– listki sałaty
– papryka pokrojona w słupki
– ogórek pokrojony w plasterki
– plasterki pomidora
– 2 łyżki wody
– olej do smażenia
Sos:
– 100 ml jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
Jogurt przełóż do miseczki, dodaj posiekane ząbki czosnku. Przypraw solą oraz pieprzem wymieszaj. Odstaw na bok
Ciecierzycę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką oraz kardamonem. Całość zmiksuj mikserem ręcznym. Wlej wodę i ponownie wymieszaj.
Z masy uformuj kuleczki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki z każdej strony po 3 minut. Przełóż na papierowy ręcznik.
Podgrzej chlebek pita wykonaj w nim nacięcie i ułóż listki sałaty, dodaj kulki falafele, paprykę, pomidora i ogórka. Polej sosem czosnkowym.
Smacznego.
Falafele w chlebku pita to kwintesencja kanapki z kuchni bliskowschodniej. Kotlety z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, papryki, ogórka, całość podawana w chlebkach pita z dodatkiem sosu czosnkowego. Pomimo, że kanapka ma wiele składników, ale jest łatwa do złożenia. Jest to jedna z moich ulubionych kanapek. Domowe kotleciki z ciecierzycy są smaczniejsze i zdrowsze.