Fasolka szparagowa z mięsem mielonym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Jest to łatwy przepis na obiad, który wykonasz w mgnieniu oka. Fasolka szparagowa w tym daniu zastąpi makaron, mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie łączy całość. Można powiedzieć, że jest to spaghetti bez makaronu, idealna wersja obiadowa dla osób, które unikają węglowodanów i są na diecie. Podaruj pyszny obiad swojej rodzinie, obiad, który jest pełen smaku. Jeśli ciągle zadajesz sobie pytanie ,, co na obiad”, to ja z przyjemnością podsuwam Ci ten prosty przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym. Obiad, który znakomicie się sprawdzi w zapracowany dzień.
Post sponsorowany.
Danie przygotowałam na MultiGrillu jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone na śniadanie, ugotujesz zupę czy gulasz. To małe i z wyglądu niepozorne urządzenie może stać się Twoim ulubieńcem w kuchni. Wymieniaj płyty do różnych dań.
Możesz kupić wyciskarkę wolnoobrotową i MultiGrilla poprzez tą stronę wpisując do koszyka „zdrowystyljoanny” i otrzymasz rabat w wysokości 10%.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 ½ kg fasolki szparagowej
– 500 g mielonej piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 400 ml pomidorów z puszki
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka tymianku
– olej do smażenia
– starty ser do posypania
Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie.
Włącz Multigrill Kuvings, rozgrzej płytę i wlej olej.
Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż do momentu aż będzie gotowe.
Na koniec wlej pomidory z puszki, przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Całość duś przez kolejne 10 – 15 minut.
Na talerz połóż ugotowaną fasolę i polej ją sosem. Posyp startym serem i podawaj.
Jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam szybkie i łatwe propozycje obiadowe, lecz taki obiad musi też dobrze smakować. Udało się! Połączenie fasoli i mięsa mielonego jest bardzo smaczne, szybkie i zdrowe jednocześnie! Pyszna, gotowana fasolka szparagowa, delikatne mięso z piersi z kurczaka, pomidory, cebula i czosnek, jest to zapowiedź zdrowego obiadu dla całej rodziny. Ta propozycja obiadu jest bez glutenu i o niskiej zawartości węglowodanów, przyjazna dla osób na diecie keto lub paleo.