Fit batony z prosem ekspandowanym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit batony z prosem ekspandowanym. Oto kolejny dowód, że nie musimy wydawać pieniędzy na batony zakupione w sklepie. Gdy tworzymy własne batoniki, wypełnione naturalnymi składnikami, takimi jak: słonecznik, dynia, tahini, sezam i ekspandowane proso to czujemy tą radość w sercu, że dajemy sobie i bliskim to co najlepsze! Baton jest łatwy do wykonania, więc każdy sobie poradzi. Ten batonik jest bez glutenu, bez cukru i jest bardzo smaczny. Fit batony z prosem ekspandowanym są idealne na przekąskę, nie wspominając, że są bardzo zdrowe. Domowy baton najlepszy!
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki syropu klonowego
– ¾ szklanki tahini
– 4 szklanki ekspandowanego prosa
– 1 ½ szklanki nasion słonecznika
– 1 ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki czarnego sezamu
Formę o wymiarach 16×21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Tahini mieszamy z syropem klonom i odkładamy na bok.
Słonecznik, dynię, sezam i ekspandowane proso mieszamy w misce. Dodajemy tahini. Mieszamy dokładnie. Gotową masę przekładamy do formy i mocno dociskamy. Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc.
Cieszmy się tym zdrowym batonem wypielonym słonecznikiem, ekspandowanym prosem, sezamem i dynią oraz pysznym tahini. Ten baton nie wymaga pieczenia i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ta zdrowa przekąską zapewni nam satysfakcje na długo. Baton jest bez glutenu, wegański i bez cukru. Ten baton będzie naszą zdrową obsesją!