Fit lody bananowo-czekoladowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit lody bananowo-czekoladowe. Pyszne lody z bananów i kakao, które składają się zaledwie z czterech składników i wszystkie są zdrowe i smaczne. Konsystencja lodów delikatna i kremowa, lody nie zawierają cukru, są bez nabiału i bez dodatku jajek. Dojrzałe banany, kakao, wanilia, mleko owsiane połączone w blenderze i w ten oto prosty sposób otrzymujemy proste, zdrowe i bardzo smaczne fit lody bananowo–czekoladowe. Przepyszny mrożony smakołyk. Lody są wegańskie, więc każdy może się nimi delektować.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 dojrzałe banany
– 1 łyżeczka wanilii
– 20 g kakao w proszku
– 50 ml mleka owsianego
Banany obieramy i kroimy na kawałki. Umieszczamy je w woreczku i wkładamy do zamrażarki na 3 – 4 godziny.
Banany, wanilię, mleko owsiane wkładamy do blendera i miksujemy do momentu aż uzyskamy gładką masę, następnie dodajemy kakao i miksujemy ponownie by składniki dobrze się połączyły ze sobą.
Mieszkankę bananowo-czekoladową przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin lub na całą noc.
Przed podaniem wyciągamy lody wcześniej około 10 – 15 minut.
Podajemy.
Większość z nas kiedy myśli o lodach, pierwsza myśl jak się narzuca to duża ilość kalorii i nie chcemy sobie na nie pozwolić. Jednak z tymi lodami jest inaczej. Pyszny deser lodowy z małą ilością kalorii. Fit lody bananowo–czekoladowe są naprawdę szybkie w wykonaniu, zwłaszcza gdy banany są już wcześniej zamrożone. Idealna letnia uczta z kakaa i bananów. Przygotujmy zdrowe lody, które są absolutnie pyszne, zdrowe, bezmleczne i nie wymagają maszyny do lodów.