Fit pączki z ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit pączki z ricottą. Te domowe, pieczone pączki z serem ricottą są wilgotne, puszyste i polane czekoladą to smaczna przekąska na słodko. Jak ja kocham pączki. Osobiście nie przepadam za smażonymi pączkami w gorącym oleju! Zaś te pieczone pączki są bardzo łatwe do zrobienia, a składniki do ich wykonania są są łatwo dostępne. Pieczone pączki z ricottą smakują lepiej niż może to brzmieć. A teraz przygotujcie sobie filiżankę ciepłej kawy lub herbaty bo na deser wlatują fit pączusie.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 jajko
– 30 g masła stopionego
– 100 g erytrytolu
– 190 g mąki uniwersalnej
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 130 g sera ricotta
– 80 ml mleka owsianego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misce połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
W większej misce wymieszaj stopione masło i erytrytol. Dodaj jajko, wanilię i miksuj przez 3 minuty. Wlej mleko i dodaj ricottę. Dokładnie połącz składniki.
Do mokrych składników dodaj suche w dwóch partiach. Mieszaj dokładnie, ale któtko.
Formę do pączków posmaruj olejem i umieść w nich ciasto, tak do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz pączki przez 15 – 20 minut.
Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia w formie przez 5 minut, a następnie wyciągnij i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Udekoruj wg uznania.
Ten przepis na pieczone paczki oszczędzi Ci poczucia winy i bałaganu podczas smażenia w głębokim tłuszczu, a co najważniejsze te pączki smakują niesamowicie. Ricotta w cieście sprawia, że pączki są miękkie, wilgotne i delikatne. Jak najbardziej pączki możesz udekorować według uznania, np. posypać cukrem pudrem, polać białą lub ciemną czekoladą i posypać posiekanymi orzeszkami.
Pączki możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać je w temperaturze pokojowej przez 3- 4 dni. Śmiało je możesz zamrozić na okres do 2 miesięcy.
Bardzo je polecam.