Fit placki bananowe z mąki orkiszowej.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fit placki bananowe z mąki orkiszowej. A te placki bananowe – zróbmy duży stos, ponieważ te placki znikają szybko! Jeśli zalegają nam dojrzałe banany warto wykonać z nich te pyszne placuszki. Wspaniałe śniadanie na weekend! Placki są lekkie, puszyste i z dodatkiem owoców smakują fantastycznie!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banana
– sok z jednej cytryny
– 1 szklanka mleka kokosowego
– ½ szklanki wody gazowanej
– 1 łyżka cukru kokosowego
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka owoców wg uznania
– olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy je ze sobą. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Pozostawiamy je na 15 minut by ciasto odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki, na złoty kolor z obu stron.
Gotowe. Teraz możemy wołać resztę rodziny na smaczne i zdrowe placki bananowe z mąki orkiszowej.