Francuska zupa cebulowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Francuska zupa cebulowa. Karmelizowana cebula wymaga cierpliwości, ale warto. W nagrodę dostaniemy złotą, intensywnie słodką cebulę, która tworzy z zapiekanym chlebem wspaniały duet. Spójrzmy prawdzie w oczy – francuska zupa cebulowa bez serowych tostów nie jest tym czym powinna być! Karmelizowana cebula jest gwiazdą!
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 duże białe cebule
– 3 duże czerwone cebule
– 1 łyżeczka cukru
– 4 łyżki oliwy
– 5 ząbków czosnku
– 3 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka świeżego tymianku
– 2 litry bulionu drobiowego
– 2 listki laurowe
– ½ szklanki białego wina wytrawnego
– sól, pieprz
– 8 kromek chleba lub bagietki
– 200 g sera Cheddar lub parmezan
Cebulę kroimy w paseczki.
W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Dusimy ją przez 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Następnie dodajemy masło, ciągle dusimy cebule, musi ona osiągnąć brązowy odcień. Dodajemy cukier, sól i pierz. Smażymy kolejne 15 minut. Wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Wlewamy białe wino i dokładnie mieszamy zawartość garnka. Teraz wlewamy bulion drobiowy i dodajemy listki laurowe i świeży tymianek. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej kromki chleba lub bagietki. Smarujemy je oliwą z dwóch stron. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 7 minut. Obracamy kromki chleba i posypujemy startym serem Cheddar lub parmezanem. Ponownie zapiekamy ok 5 minut.
Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy listki laurowe i rozlewamy do talerzy, na wierz zupy kładziemy podpieczony chleb z serem. Na koniec jeszcze raz posypujemy wszystko serem.
Francuska zupa cebulowa to zasadniczo karmelizowana cebula w formie zupy zwieńczona zapiekanym chlebem. Obiad w tej formie jest fantastyczny, nasyci nasze żołądki na długo!