Frittata a’la pizza keto.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata a’la pizza keto. Nie wszyscy jesteśmy miłośnikami śniadań, ale dla tych, którzy je uwielbiają jest ta fantastyczna frittata! Pizza na śniadanie? Bardzo proszę! Ta frittata ma wszystkie smaki pizzy: ser, oliwki, pierś z kurczak, papryka, cebula, pieczarki. Pizza idealnie nadaje się na śniadanie, obiad bądź kolacje. To pizza o niskiej zawartości węglowodanów idealna dla osób na diecie ketogennej jak i dla miłośników pizzy oraz jajek.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 8 jajek
– 1 pierś z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– ½ szklanki sera mozzarella
– 20 oliwek
– 1 mała cebula
– 10 pieczarek
– szczypiorek
– ½ papryki
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– olej
– 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, oliwki na połówki a szczypiorek siekamy.
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Pierś kurczaka smażymy.
Jajka wbijamy do miski i za pomocą miksera ubijamy, dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Wsypujemy pokrojone warzywa, starty ser oraz usmażone mięso. Mieszamy.
Na patelni żeliwnej rozgrzewamy olej i powoli wlewamy mieszankę jajeczną , smażymy na małym ogniu. Gdy jajka się zaczną się już ścinać posypujemy frittatę jeszcze odrobiną sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
Frittatę posypujemy szczypiorkiem.
Kiedy połączymy wszystkie składniki, otrzymujemy pyszne i zdrowe śniadanie, które napełni nasze brzuchy na bardzo długo. Frittata a’la pizza wypełniona jajkami, serem mozzarella, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, papryką, oliwkami, z dodatkiem kurkumy. Dzięki tej frittacie a’la pizza o niskiej zawartości węglowodanów utrzymamy naprawdę niską zawartość cukru ale białko, które jest w niej zawarte nasyci nas do kolejnego posiłku. Ta keto pizza okaże się naszym ulubionym posiłkiem na śniadanie, obiad lub kolację.