Frittata z cukinią i serem mozzarella.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata z cukinią i serem mozzarella. Wspaniałą cechą frittaty jest jej wszechstronność. Możemy ją przygotować z prawie każdą kombinacją warzyw, jajek i sera. W tym przypadku dodamy cukinię, jajka i szczypiorek, całość otulana serem mozzarella. Frittata jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na śniadanie lub kolację z dodatkiem sałatki komponuje się znakomicie.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ kg cukinii
– 6 jajek
– ½ łyżeczki kurkumy
– pół pęczka szczypiorku
– 200 g startego sera mozzarella
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 łyżka masła
– kasza manna do posypania formy
– sól, pieprz do smaku
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i wkładamy do durszlaka. Odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie ścieramy ser mozzarella.
Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt grecki, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Miksujemy.
Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.
Z cukinii odciskamy nadmiar soku i dzielimy ją na pół.
Na spód blachy wykładamy połowę startej cukinii i posypujemy połową startego sera, następnie ponownie kładziemy pozostałą cukinię i posypujemy serem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Całość delikatnie polewamy masą jajeczną.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy frittatę przez 40 – 50 minut.
Gdy frittata się zarumieni i będzie lekko miękka na środku wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do aby lekko ostygła.
Podajemy.
Jeśli jeszcze nie odkryliśmy piękna frittaty, to zdecydowanie musimy nadrobić zaległości. Frittata jest najlepszym pomysłem na czyszczenie lodówki z nieskończonością możliwości. To troszkę jak omlet, dodajemy jajka, warzywa, ser i gotowe. W okresie letnim szukamy pomysłu by wykorzystać sezonowe warzywa takie jak pomidory czy cukinię. Do frittaty możemy dodać dosłownie wszystko i po chwili możemy cieszyć się smacznym śniadaniem. W ten oto sposób możemy uzyskać doskonały, bezproblemowy posiłek.