Frittata z groszkiem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata z groszkiem i szpinakiem. Frittata to idealny, łatwy i szybki posiłek, którym nakarmimy całą rodzinę. Frittata gotowa jest w kilka chwil. Posiłek ten idealnie sprawdzi się w pracowite i zabiegane dni gdy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Ten prosty przepis wymaga tylko prostych składników, takich jak: szpinak, groszek, papryka, jajka, ser, pomidory, cebula i czosnek. Ten przepis jest pełen wspaniałych świeżych warzyw. Omlet jest idealny na śniadanie, obiad lub kolację. Ten pieczony omlet jest znakomity!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ żółtej papryki
– 2 pomidory
– garść mrożonego groszku
– garść szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 5 jajek
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– garść sera tartego mozzarella
Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy jajka, sól, pieprz, kurkumę. Ubijamy. Dodajemy ser mozzarella i mieszamy. Wsypujemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i wlewamy naszą masę jajeczną i smażymy przez około 5 minut. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10- 15 minut. Dobrze by patelnia miła odpinana rączkę lub była z rączką metalową.
Istnieją dwie różne techniki przygotowywania frittaty. Niektórzy ludzie lubią kończyć proces gotowania w piekarniku, jednak puryści lubią ryzykować i podrzucać frittatę na patelni – co nie zawsze kończy się dobrze.
Nasza frittata gotowa.
Idealny posiłek dla całej rodziny. Frittatę możemy przygotować z wyprzedzeniem i zapakować ją do pudełeczka.
Smacznego!