Frittata ze szparagami, pomidorem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata ze szparagami, pomidorem i szpinakiem. Ta warzywna frittata jest łatwa w przygotowaniu, jest pełna smaku i jest idealna by ją spożywać o każdej porze dnia. Idealnie nadaje się na śniadanie jak i na kolację. Frittata ma wiele zalet, możemy ją jeść kiedy mamy ochotę, możemy zapakować ją do lunch boxu i cieszyć się nią w pracy, na uczelni, w podróży, możemy ją dać dziecku do szkoły. Ok, ale po pierwsze czym jest tak naprawdę frittata? Jest to włoski przepis. Frittata ma zużywać resztki warzyw, mięsa, sera, ziół i piec je z jajkami. Niektórzy twierdzą, że jest to wymyślniejszy omlet. Frittata jest bardziej wyszukana od omleta, ponieważ pieczemy ją w piekarniku. Przepis na frittatę nie zawiera ani mięsa, ani sera, tylko warzywa i jajka.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 7 jajek
– 1 marchewka
– 1 czerwona cebula
– 1 papryka
– 4 pomidorki
– garść szpinaku
– 1 opakowanie szparagów
– olej
– sól, pieprz
– kurkuma
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
Paprykę, cebulę kroimy w kostkę.
Szparagi kroimy na kawałki o długości około 3 cm.
Pomidory kroimy na ćwiarteczki.
Szpinak siekamy.
Jajka ubijamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy lekko cebulę, marchewkę, paprykę. Po 5 minutach dodajemy szpinak i szparagi. Przyprawiamy do smaku i smażymy jeszcze kilka minut.
Naczynie do pieczenia smarujemy tłuszczem wsypujemy podsmażone warzywa. Na wierz kładziemy pokrojone pomidory. Zalewamy masą jajeczną.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 – 35 minut.
Smaczny posiłek w krótkim czasie? Czemu nie! Smaczne danie dla całej rodziny.