Frytki z dyni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frytki z dyni. Domowe frytki z dyni dają uczucie jedzenia prawdziwych frytek, które uwielbiamy. Dynie przeważnie kojarzą nam się z Halloween i dekoracjami, przecież jest to bardzo odżywcze warzywo i warto wykonać z niego kilka dań. Na blogu są już przepisy na sałatkę z dynią, brownie z dyni, koktajl z dyni, dżem z dyni, sok z dyni, zupa z dyni a teraz przyszła pora na frytki. Frytki z dyni można jeść samodzielnie, ale także idealnie pasują do dania głównego z mięsem i sałatką. Frytki z dyni są fantastyczne.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dynia piżmowej
– 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
– 1 łyżeczka chili w proszku
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Dynie obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Zachowajmy ostrożność podczas obierania dyni, ponieważ z łatwością możemy się skaleczyć.
Pokrojone frytki dyniowe zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 30 minut. Moczenie pomaga usunąć skrobię i sprawia, że frytki są mnie rozmoczone. Frytki odcedzamy i osuszamy.
Pokrojoną dynię posypujemy mąką ziemniaczaną. Sprawdźmy czy frytki są dobrze pokryte mąką ziemniaczaną. Następnie skrapiamy je olejem i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, chili, czosnkiem. Mieszamy dokładnie aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na dyni.
Piekarnki nastawiamy na 200°C.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy frytki pozostawiając odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy przez 15 – 20 minut. Po upływie połowy czasu przekręcamy je na drugą stronę. Czekamy aż frytki staną się złotobrązowe i chrupiące.
Upieczone frytki z dyni możemy posypać świeżymi ziołami. Podajemy natychmiast.
Idealny pomysł na zdrową przekąskę lub dodatek do dania głównego. Opcji jest wiele by zajadać się zdrowymi frytkami z dyni.