Frytki z sera halloumi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frytki z sera halloumi. Czy wszyscy kochają frytki? Chyba tak! Wszyscy wiemy też jak je robić. A co powiecie na inny rodzaj frytek – pyszne frytki z sera halloumi! Ze zdrowym sosem na bazie jogurtu smakują wyśmienicie! Miłośnicy sera będą zachwyceni tym przepisem. Niesamowite i zdrowe frytki z halloumi robi się bardzo łatwo i są zdrową alternatywą dla frytek z ziemniaka, które smażymy na głębokim oleju.
Ser Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jaki będą nam potrzebne:
– 2 opakowania sera halloumi
– 2 łyżki oleju do smażenia
– szczypiorek do posypania
Sos:
– 100 g jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
Ser halloumi kroimy w paski, tak by kształtem przypominały frytki. Pokrojony ser kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy paluszki halloumi. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Gdy frytki się smażą wykonujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt grecki, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Sos gotowy.
Usmażone frytki przekładamy do miseczki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Fajna i smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek, idealne na poczęstunek lub przekąskę.