Frytki ze słodkich ziemniaków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frytki ze słodkich ziemniaków. Te frytki zmienią nasze życie. Są słone, chrupiące i lekko pikantne. Pieczone, słodkie frytki ziemniaczane powinny stać się jedną z ulubionych przekąsek. Powinniśmy zastąpić nimi tradycyjne frytki smażone na głębokim oleju. Frytki z batatów biją swoich smażonych kuzynów w fast foodach w prosty i łatwy sposób. Smaczne, słodkie ziemniaki są doskonale upieczone w całości i podane z dużą ilością jogurtu greckiego przyprawionego według upodobań. Słodkie ziemniaki są świetnym węglowodanem niskoskrobiowym i zawierają więcej witaminy C niż zwykłe ziemniaki, której nasz organizm potrzebuje i zużywa ją każdego dnia.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg słodkich ziemniaków
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– sól himalajska
Słodkie ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o tej samej szerokości. Ważne jest by słupki miały tą samą grubość, ponieważ to zapewni im równomierne pieczenie. Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski i zalewamy je zimną wodą i moczymy przez 30 minut.
Frytki odsączamy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Ponownie frytki umieszczamy w misce i skrapiamy je równomiernie olejem.
W osobnej miseczce łączymy mąkę ziemniaczana, pieprz, czosnek w proszku i paprykę słodką. Mieszamy zawartość miseczki. Następnie równomiernie posypujemy nią frytki z batatów.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej frytki.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 15 minut. Następnie przekręcamy frytki i ponownie pieczemy je przez kolejne 10 – 15 minut lub do momentu aż frytki będą chrupiące.
Upieczone frytki wyciągamy i przekładamy na talerz i posypujemy solą.
Zdrowa i smaczna przekąska ze słodkich ziemniaków. Frytki z batatów także świetnie się sprawdzą jako dodatek do dania głównego. Czy ktoś chętny?
Smacznego!