Gnudi ze szpinakiem i ricottą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gnudi ze szpinakiem i ricottą. Jest to włoska potrawa, która może okazać się chwilową alternatywą dla klasycznego przepisu na ziemniaczane gnocchi. To rodzaj klusek z serem ricotta i szpinakiem. Dodatek sera ricotta sprawia, że kluski są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Gnudi ze szpinakiem idealnie zastąpią ziemniaki w daniu głównym.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 150 g świeżego szpinaku
– 250 g sera ricotta
– 60 g sera mozzarella
– 1 jajko
– 90 g mąki pszennej
– szczypta gałki muszkatołowej
– 50 g masła
– 2 ząbki czosnku
– sól
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– pieprz
Do patelni wlej 2 łyżki wody i dodaj szpinak. Patelnię postaw na średnim ogniu i smaż szpinak około 5 minut. W tym czasie szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość. Ściągnij szpinak z ognia i odstaw aby ostygł.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce jarzynowej.
W misce wymieszaj ricottę, ser mozzarella, jajko, mąkę, przypraw solą i papryką słodką oraz gałką muszkatołową.
Dodaj schłodzony szpinak i wymieszaj. Powstanie jednolitą masa, z której uzyskasz gnudi ze szpinakiem.
Tradycyjne gnudi formuj się przy pomocy dwóch łyżek stołowych, wkładając niewielka ilość ciasta i pomagając drugą łyżką, uformuj długi klusek.
Obtocz gnudi w mące.
W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli.
Do gotującej się wody włóż gnudi.
Gnudi po około 3 – 5 minutach wypłyną na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij gotowe gnudi.
W międzyczasie przygotuj sos.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekany czosnek. Smaż około 1 minuty i ściągnij patelnię z ognia. Przypraw solą i pieprzem.
Gotowym sosem polej gnudi ze szpinakiem i podawaj.
Danie ma bardzo kremową konsystencję i kremowy smak.
Szpinak i ser ricotta to główne składniki gnudi, są to włoskie kluski, które są podobne do gnocchi. Wspaniale kluseczki polane roztopionym masełkiem z dodatkiem czosnku. Smak i aromat zachwyca. Wszyscy wiemy, że listki szpinaku są dobre dla nas i dlatego gnudi sprawia, że każdy je uwielbia. Gnudi to fantastyczny przepis jeśli szukasz dania bez dodatku ziemniaków. Te kluski są lekkie, serowe i niesamowicie pyszne.