Gofry z bananem i mąką jaglaną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gofry z bananem i mąką jaglaną. Idealnie chrupiące gofry na zewnątrz, puszyste i miękkie w środku, te gofry to prawdziwa uczta. Szczególnie z dodatkiem domowego dżemu lub bitej śmietany – pycha! Ten niesamowity przepis na gofry z bananem i mąką jaglaną, z dodatkiem mleka owsianego wymaga krótkiego czasu przygotowania i są takie zdrowe.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g bananów
– 4 jajka
– 50 g mąki kukurydzianej
– 50 ml oleju
– szczypta soli
– 100 ml mleka owsianego
– 200 g mąki jaglanej
– 20 g erytrytolu
Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy pianę.
Do drugiej miski wkładamy pokrojone banany, żółtka, mąkę jaglaną, mąkę kukurydzianą, mleko, erytrytol oraz olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Następnie przekładamy do masy z bananami białka i delikatnie mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Nalewamy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy gofry do momentu aż uzyskają złoty odcień.
Gofry podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wyobraźmy sobie, że codziennie na śniadanie możemy zajadać się pysznymi i zdrowymi goframi. Miękkie i chrupiące jednocześnie, pyszne gofry, które rozpływa się w ustach… Naprawdę!! Ten przepis na gofry jest idealny i każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. A gofry idealnie się sprawdza jako pyszne śniadanie, przekąską lub podwieczorek. Te gofry pokocha cała rodzina. Jest to rozkosz jedzenia lekkich i smacznych gofrów pieczonych na złotobrązowy kolor.