Gofry z kaszy manny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gofry z kaszy manny. Każdy chyba uwielbia gofry, chrupiące z owocami lub bitą śmietaną. Te przepyszne gofry z kaszą manna stanowią doskonałą przekąskę dla dzieci i dorosłych. Te gofry są bardzo proste i szybkie do zrobienia, nikt nie powinien mieć problemu z ich wykonaniem. Gofry są bardzo smaczne i zdrowe idealne na przekąskę lub śniadanie na słodko. Idealne gofry na każdy dzień.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka kaszy manny
– 1/8 szklanki erytrytolu
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 jajko
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– ¾ szklanki mleka owsianego
– ¼ szklanki masła roztopionego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Do dużej miski wkładamy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kaszę mannę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, erytrytol. Mieszamy. Dodajemy jajko za pomocą miksera łączymy składniki. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, wanilię i jogurt. Łączymy bobrze za pomocą miksera. Gdy uzyskamy gładkie ciasto możemy włączyć gofrownicę i spryskujemy ją oliwą. Nakładamy ciasto i zamykamy gofrownicę. Czekamy aż gofry będą złotego koloru i wyciągamy je.
Gofry podajemy z owocami, bita śmietaną, miodem, syropem klonowym.
Smaczne gofry chyba jedne z najlepszych. W gruncie rzeczy kasza manna to najlepsza rzecz na świecie ale jednak troszkę niedoceniona. Fajnie, że kasza manna znalazła swoje miejsce w gofrach. Sycących, chrupiących z wierzchu i miękkich w środku. Idealne gofry!