Gofry z makiem i serkiem wiejskim.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gofry z makiem i serkiem wiejskim. Wyśmienite gofry, które są nie tylko szalenie zdrowe, ale także smakują wspaniale! Gofry napakowane białkiem, stanowią świetne śniadanie na początek dnia lub znakomitą przekąskę, która jest dobra o każdej porze dnia. Te gofry to również świetny sposób na wprowadzenie serka wiejskiego, maku oraz płatków owsianych do diety dzieci. Ach, te zdrowe gofry z płatkami owsianymi.
Serek wiejski jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji. Powinien się znaleźć w diecie każdego z nas. Cieszy się on dużą popularnością. Jedzenie twarożku spowalnia procesy starzenia się. Dba o mocne kości i zęby. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami. Jedzenie serka zapobiega zakażeniom i zwalcza bakterie oraz wirusy. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Serek jest produktem niskokalorycznym i zalecany jest dla osób będących na diecie. Regularne jedzenie serka poprawia metabolizm i podkręca przemianę materii. Powinny go jeść kobiety w ciąży i osoby w podeszłym wieku. Witaminy jakie znajdziemy w serku wiejskim to: A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne jakie znajdziemy w serku wiejskim to: selen, wapń, sód, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, fosfor. Znajdziemy w nim również białko.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g serka wiejskiego
– 2 łyżki erytrytolu
– 4 jajka
– 1 szklanka płatków owsianych
– 3 łyżki roztopionego masła
– 2 łyżki maku
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Na sitku odsącz serek wiejski.
Do kielicha blendera wbij jajka, wsyp płatki owsiane, serek wiejski, erytrytol, masło, mak, wanilię. Przetwarzaj do momentu aż składniki się dobrze połączą.
Rozgrzej gofrownicę, wlej odpowiednią ilość ciasta i poczekaj aż gofry uzyskają złocisty odcień.
Gotowe gofry podawaj.
Możesz gofry polać miodem lub syropem klonowym.
Przybliżone kalorie to 280 kcal
Chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Takie powinny być każde gofry. Są zdrowe, o delikatnej chrupkości maku, co stanowi nowy akcent w smaku. Jeśli chodzi o ten przysmak, wiele osób myśli tylko o tradycyjnych, standardowym gofrze. Jednak Ty już wiesz, że możesz stworzyć fantastyczniejszą wersję. Gofry pełne smaku, naładowane białkiem i ze spokojem możesz je wykonać na śniadanie lub przekąskę. Twoja rodzina podziękuje Ci za te pyszne gofry.