Gołąbki meksykańskie bez zawijania.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gołąbki meksykańskie bez zawijania. Jest wiele sposobów aby zrobić gołąbki. Najbardziej znanym sposobem jest wymieszanie mięsa mielonego z cebulą, czosnkiem i ugotowanym ryżem, następnie zawinięcie tego farszu w liście ugotowanej kapusty. Na koniec gotujemy w sosie pomidorowym. Całość tworzy pyszny i obfity obiad. Tradycyjne gołąbki wymagają troszkę pracy i jest to danie troszkę kłopotliwe – chyba każdy się ze mną zgodzi?! Jednak proponuje wspaniałe, zdrowe i komfortowe gołąbki bez zawijania. Jest to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 0,5 kg kapusty pekińskiej
– 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
– 6 łyżek ryżu
– 6 łyżek kaszy manny
– 1 jajko
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 6 szklanek wody
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– mąka do obtoczenia
– olej do smażenia
Kapustę pekińską siekamy drobno.
Do miski wkładamy mięso mielone, posiekaną kapustę pekińską, posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy. Wbijamy jajko, wsypujemy kaszę mannę oraz ryż. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Z masy mięsnej wykonujemy kulki wielkości dłoni i obtaczamy je mące, a następnie podsmażamy na patelni do momentu aż się zezłocą.
Do garnka nalewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i przyprawiamy ją solą oraz pieprzem. W garnku umieszczamy podsmażone gołąbki. Gotujemy na małym ogniu przez 30 – 40 minut.
Pyszne i zdrowe, wystarczy wymieszać kapustę pekińską, cebulę, mięso mielone, ryż, czosnek, kasze mannę i uformować kuleczkę a następnie gotować. Prawda, że ta propozycja na obiad jest nie do odrzucenia. Jeśli lubimy gołąbki, a nie mamy czasu i chęci by je przygotować to ta propozycja jest nie do odrzucenia. Szybko, smacznie i zdrowo!