Gorąca czekolada na czerwonym winie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gorąca czekolada na czerwonym winie. Ta bogata i kremowa gorąca czekolada jest łatwa w wykonaniu i ma wyśmienity czekoladowy smak, z lekkim posmakiem czerwonego wina. Kiedy spróbujesz tej czekolady, nigdy już nie powrócisz do kupnych pakietów proszkowych. Możemy ją udekorować bitą śmietaną.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka syropu klonowego (jeśli jest za mało słodkie)
– 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
– 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5%
Do garnka wlewamy mleko i wino, następnie dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę i łyżeczkę cukru. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż czekolada się rozpuści i nasz napój będzie miał kremową, aksamitną konsystencję. Pamiętajmy by nie zagotować naszej czekolady.
Po upływie około 5 minut nasza czekolada jest gotowa.
Smaczny czekoladowy napój z odrobiną procentów.
PYSZNA GORĄCA CZEKOLADA NA CZERWONYM WINIE!