Gorąca czekolada z tahini.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gorąca czekolada z tahini. Bogaty i kremowy wegański przepis na gorącą czekoladę. Ta gorąca czekolada z tahini jest prawdziwym płynnym złotem. Smak gorącej czekolady jest głęboki dzięki połączeniu jej z cynamonem, kakao i mleczkiem kokosowym. A tahini? Nadaje gorącej czekoladzie fantastyczną złożoność. Sprawia, że gorąca czekolada jest wyjątkowo gruba i nadaje jej wspaniałą nutę sezamową. Gorąca czekolada zawiera dobre składniki i jest łatwa do przygotowania.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– 3 łyżki tahini
– ¼ szklanki kakao
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ łyżeczka soli himalajskiej
– 2 łyżki miodu
– szczypta cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Gotową czekoladę z tahini przelewamy do szklanek. Podajemy z bitą śmietana, piankami, ciasteczkiem.
Czekoladowa dobroć zawsze mile widziana w jesienne dni. Gorąca czekolada zawsze będzie działać! Pyszna, dobra ale też pełna funkcjonalnych dobrych dla nas składników, czekolada nie obładowana cukrem.