Gorąca hiszpanka czekolada.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Gorąca hiszpanka czekolada. W Barcelonie można delektować się rozmarzoną, gęstą czekoladą. Ta gorąca czekolada w stylu barcelońskim jest absolutnie fantastyczna. Gorąca czekolada z aromatycznymi przyprawami i jesteśmy w czekoladowym niebie. Gorącą czekoladą możemy delektować się przez cały rok. Czekolada jest bogata, kremowa to jest wszystko czego potrzebujemy by umilić sobie czas. Czekolada o idealnej słodyczy i pełna przeciwutleniaczy. Nie ma nic lepszego niż gorąca czekolada!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 ml mleka owsianego
– 170 g gorzkiej czekolady ( minimum 70% kakao )
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub tapioki
– szczypta kardamonu
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki wody
Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy bardzo dokładnie. Skrobia powinna być dobrze rozpuszczona, bez grudek i idealnie gładka.
Czekoladę łamiemy na kawałki.
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszamy. Dodajemy czekoladę i pozwalamy się jej rozpuścić. Wlewamy skrobię i dodajemy przyprawy. Na koniec podgrzewamy na średnim ogniu i ciągle mieszamy. Nie możemy doprowadzić do wrzenia. W trakcie mieszania czekolada zacznie stopniowo gęstnieć.
Jeśli zaczną pojawiać się bąbelki ściągamy ją z ognia i kontynuujemy mieszanie przez około 3 minuty do uzyskania idealnej gęstości.
Gotową czekoladę przelewamy do filiżanek.
Podajemy na gorąco.
Gorąca czekolada zapewni nam ciepło bez względu na wszystko.
Wystarczy kilka minut by cieszyć się smaczną czekoladą!