Granola z kaszą gryczaną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Granola z kaszą gryczaną. Gotowi jesteśmy na miseczkę pysznej, pełnowartościowej granoli? Domowa granola w zasięgu naszej ręki! A co znajdziemy w środku? Słonecznik, nasiona chia, kaszę gryczaną, płatki kokosowe, siemię lniane, kardamon, imbir, orzechy nerkowca, wanilię i dla osłody syrop klonowy. Tyle zdrowych dla nas składników. Wyjątkowo chrupiąca granola, co akurat wiekowość z nas lubi! Ta granola jest prosta do wykonania i wymaga zaledwie kilku składników. Granola to idealne zdrowe śniadanie lub przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Kasza gryczana jest bardzo popularna w Polsce i bardzo się z tego cieszę, ponieważ kasza jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm. Zalecana jest dla osób, które borykają się z zaparciami, zaburzeniami pracy jelit. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące na anemię i kobiety z obfitymi miesiączkami. Wspomaga układ nerwowy. Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Wzmacnia kości i dodaje energii. Wspomaga odchudzanie. Kasza nie zawiera glutenu dlatego jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię. Witaminy jakie występują w kaszy gryczanej to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, P, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kaszy to: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, żelazo, miedź, kobalt, bor, jod, nikiel, sód. Zawiera bardzo dużo błonnika i białka.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka kaszy gryczanej
– ½ szklanka wiórków lub płatków kokosowych
– ½ szklanka zmielonego siemienia lnianego
– ½ szklanka słonecznika
– ½ szklanki nasion chia
– ½ szklanki orzechów nerkowca
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– ¼ szklanki syropu klonowego
– 1 łyżeczka wanilii
– ¼ szklanki oleju migdałowego
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Na blaszkę wysypujemy kaszę gryczaną i pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut.
Do upieczonej kaszy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 – 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby granola równomiernie się upiekła.
Blaszkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy granolę do całkowitego ostygnięcia.
Granolę przesypujemy do szklanego słoika i przechowujemy do 3 tygodni.
Domową granolę z kaszą gryczaną połączmy z ulubionym mlekiem, dodajmy kilka świeżych owoców i cieszmy się smacznym i zdrowym śniadaniem. To domowe musli z kaszą gryczaną, orzechami, kardamonem, słonecznikiem, nasionami chia z dodatkiem delikatnych przypraw i lekko słodzone syropem klonowym to pyszna i zdrowa przekąska o każdej porze lub treściwe śniadanie. Ten przepis na granolę jest wegański i bez dodatku cukru rafinowanego!