Granola z migdałami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Granola z migdałami. Chrupiąca domowa granola z płatkami owsianymi, miodem, cynamonem, migdałami, wanilią wszystko to sprawia, że jest to najlepsza domowa granola. Kupne granole są bardzo drogie, poza tym w ich składzie znajduje się dużo niepotrzebnych składników a ilość cukru w nich zawarta przeraża. Dlatego sami możemy wykonać granolę z migdałami, która nie tylko będzie smakowała lepiej, ale będzie zdrowsza, ponieważ nie zawiera nadmiernej ilości cukru, niezdrowych tłuszczów i konserwantów. Jeśli są tu fani domowej granoli to zachęcam do wykonania tego przepisu.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki płatków owsianych
– ¾ szklanki pokrojonych migdałów
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 1 białko jajka
– 1/3 szklanki miodu
– ¼ szklanki masła
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
Masło rozpuszczamy.
Białko ubijamy.
W dużej misce łączymy ze sobą: płatki owsiane, cynamon, sól. Mieszamy aż się połączą.
W drugiej misce łączymy rozpuszczone masło, miód, wanilię i białko. Mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy bardzo dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy nasze musli, rozprowadzamy równomiernie. Ugniatamy jeśli chcemy mieć duże, posklejane kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy przez 30 – 35 minut.
Po upływie czasu wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ostudzoną granolę przekładamy do pojemnika i przechowujemy do 2 tygodni w temperaturze pokojowej.
Duże, chrupiące skupiska płatków owsianych, migdałów i cynamonu. Wszystko to sprawia, że jest to najlepsza i najłatwiejsza domowa granola, którą pokocha cała rodzina!