Grillowana pierś z kurczaka z cytryną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Grillowana pierś z kurczaka z cytryną. Soczysta, delikatna i pełna smaku pierś z kurczaka z czosnkiem i sokiem z cytryny. Czosnkowo cytrynowy smak z odrobiną chili, kminku, natki pietruszki oraz słodkiej papryki – już dziś ciesz się jej smakiem, a kurczak wyjdzie soczysty i delikatny. Przygotowanie tego mięsa zajmie mniej niż 30 minut. Zaoszczędź swój cenny czas, jest to znakomity pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia. Szybki i prosty przepis na pierś z kurczaka. Obiad, którym zachwyci się Twoja rodzina.
Post sponsorowany.
A multigrill polecam z całego serca , jeśli chcesz zainwestować w zdrowie to to urządzenie JEST TYM CZEGO POTRZEBUJESZ! Kupisz je tutaj
Śniadanie, obiady, desery, przekąski, kolacje wykonasz w wielofunkcyjnym multigrillu. Sprzęt na lata i jest to opłacalna inwestycja.
Zniżka na -10% z kodem ZDROWYSTYLJOANNY
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1,5 kg piersi z kurczaka
– ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki wody
– 6 łyżek oleju
– sok z połówki cytryny
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżeczki chili
– 2 łyżeczki mielonego kminku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
W miseczce połącz: olej, wodę, sól, pieprz, chili, paprykę słodką, kminek, czosnek, natkę pietruszki, sok z cytryny. Wymieszaj.
Mięso umyj i przełóż do miski.
Pierś z kurczaka polej marynatą. Dokładnie wymieszaj.
Miskę wsadź do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzej płytę grill i smaż mięso z każdej strony po kilka minut.
Podawaj z warzywami.
Marynata do piersi z kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku. Po prostu zamarynuj kurczaka w czosnkowo cytrynowej marynacie, a następnie grilluj. Ten kurczak ma pikantny cytrynowy smak z odpowiednia ilością czosnku i mnóstwem smacznych ziół. Mięso smakuje świeżo i jest to idealna propozycja na zdrowy i szybki obiad. Bonusem tego obiadu jest szybkie wykonanie z podstawowych i łatwo dostępnych składników. Dzięki temu przepisowi zawsze możesz zjeść zdrowy oraz smaczny obiad z piersią z kurczaka.