Grillowany chlebek pita z kiełbasą, ciecierzycą i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Grillowany chlebek pita z kiełbasą, ciecierzycą i awokado. Zdrowa i bardzo smaczna kanapka na ciepło, z grillowaną kiełbaską, ciecierzycą i awokado a to wszystko polane sosem wykonanym na bazie jogurtu greckiego. Uwielbiam wykonywać kanapki na tym chlebku i zajadać się nim na kolację. Propozycja ta świetnie się sprawdzi jako przekąska, kolacją, poczęstunek dla gości, opcji jest wiele by wykorzystać ten przepis i delektować się tym daniem.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki pełnoziarnistego chleba pita
– dobrej jakości pętko kiełbasy
– 1 puszka ciecierzycy
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego
– ½ łyżeczki papryki słodkiej
– ½ łyżeczki kminku
– 1 ½ awokado
Sos:
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– ½ awokado
– sól, pieprz
– sok z pół cytryny
Kiełbasę i awokado kroimy w plasterki.
Ciecierzycę odsączamy. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przekładamy na nią odsączoną ciecierzycę. Zaczynamy podsmażać dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
W opiekaczu lub grillu podpiekamy plasterki kiełbasy. Następnie kiełbasę przekładamy do ciecierzycy. Mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy.
Jogurt grecki, awokado, przyprawy i sok z cytryny umieszczamy w wysokim pojemniku i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do powstania gładkiego, aksamitnego sosu.
Chlebek pita umieszczamy w opiekaczu przez chwilkę by był ciepły. Następnie smarujemy go sosem z awokado. Na wierzch kładziemy kawałki pokrojonego w plasterki awokado i ciecierzyce z kiełbasą. Gotowe!
Smacznie, pięknie, kolorowo i zdrowo. Szybkie danie w wykonaniu kanapka na bazie chlebka pita. Smacznego.