Grzanki z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Grzanki z pieczarkami i czerwoną kapustą. Masz ochotę na chrupiącą, zdrową kanapkę na ciepło? Zachęcam do wykonania zdrowszej wersji tradycyjnych grzanek z serem i pieczarkami. W tej kanapce na ciepło nie znajdziesz sera tylko smaczne, zdrowe warzywa, które po połączeniu dają niesamowity smak, zadowolą nie jedno wybredne podniebienie! Polecam je jako zdrową przekąskę lub poczęstunek dla gości. Smakują rewelacyjnie! Kto ma ochotę?
Kapusta czerwona jest połączeniom warzyw kapustowatych z warzywami o kolorze czerwonym. Jest warzywem niskokalorycznym więc powinny sięgnąć po nią osoby na diecie. Jest pełna antyoksydantów. Warzywo to pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Pomaga w walce z anemią, zwalcza wolne rodniki i wspiera wchłanianie witamin. Leczy obrzęki. Sok z kapusty jest świetnym lekarstwem na wrzody żołądka. Kompresy z liści kapusty są super na bóle stawów. Redukuje poziom złego cholesterolu. W czerwonej kapuście znajdziemy mnóstwo witamin i składników mineralnych, więc warto często po nią sięgać. Witaminy jakie znajdziemy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne występujące w kapuście to: potas, cynk, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo, wapń, fluor. W jej składzie znajdziemy również kwas pantotenowy, cholinę, betainę i dużo błonnika.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Potrzebne składniki:
– 2 łyżki oleju kokosowego
– ¼ kapusty czerwonej
– ½ papryki czerwonej
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 cebula
– 250 g pieczarek
– 4 ząbki czosnku
– ½ pęczka szczypiorku
– ½ pęczka natki pietruszki
– 10 kromek razowego pieczywa
– sól, pieprz do smaku
Kapustę czerwoną siekamy drobno.
Paprykę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę i dodajemy kapustę i paprykę. Smażymy. Dodajemy pieczarki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Gotujemy. Mieszamy od czasu do czasu.
Międzyczasie podpiekamy chleb i kładziemy go na talerzu.
Gotowy farsz z pieczarek rozkładamy na podpieczonym chlebku.
Gotowe.
Smaczna, szybka przekąska.
PYSZNE GRZANKI Z PIECZARKAMI!