Jabłecznik na kakaowym cieście.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłecznik na kakaowym cieście. W sezonie jesiennym królują jabłka, więc warto je wykorzystać w naszej kuchni. Warto z nich upiec wspaniały, soczysty jabłecznik, który jest uwielbiany przez wszystkich miłośników ciast. Oto prezentuję Wam kolejny przepis na pyszny, soczysty jabłecznik. Na kakaowym cieście. Palce lizać. Ciacho szybko znika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki
– 200 g masła
– 2 jajka
– 2 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa:
– 2 kg jabłek
– 800 ml mleka
– 2 budynie
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy cukier puder, jajko i śmietanę. Łączymy wszystkie składniki i na końcu dodajemy posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną część na ¾ i drugą na ¼ ciasta . Większą część wkładamy do lodówki na godzinę, a mniejszą do zamrażarki również na godzinkę.
Na blaszce wykładamy ciasto z lodówki.
W ½ szklanki mleka rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia.
Ciasto posypujemy kaszą manną i układamy jabłka pokrojone w małą kostkę. Posypujemy cynamonem, polewamy budyniem, na tarce o dużych oczkach ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy godzinę w 170°C.
PYSZNE CIASTO Z JABŁKAMI!