Jabłecznik z budyniem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłecznik z budyniem. Ten jabłecznik łączy w sobie smak słodkich i delikatnych pieczonych jabłek, z rozkosznie kremowym budyniem i kruchym spodem. Jest wiele przepisów na ciasta z jabłkami, możemy także z nich wykonać wspaniałe słodkie bułeczki, tartę, babeczki, roladę, opcji jest wiele i każdy deser z jabłkami w roli głównej jest przepyszny. Ciasto z jabłkami wspaniale komponuje się z lodami, w szczególności w okresie wakacji, kiedy potrzebujemy ochłody.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– ½ kg mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– ¾ szklanki erytrytolu
– szczypta soli
– 2 jajka
Nadzienie:
– 1,3 kg jabłek
– 2 budynie śmietankowe bez cukru
– 750 ml mleka owsianego
– 3 łyżki erytrytolu
Mąkę, masło i proszek do umieszczamy w misce i zagniatamy. Dodajemy resztę składników i łączymy dobrze ze sobą. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część to ¾ a druga to ¼ . Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Pierwszą część rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy tam nasze rozwałkowane ciasto. Blachę wkładamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wykładamy na schłodzony spód.
Odlewamy szklankę mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i wsypujemy erytrytol, zagotowujemy. W szklankę odlanego mleka wsypujemy budyń, który następnie wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i zagotowujemy budyń. Ciepły budyń wylewamy na jabłka.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i rozdzielamy je na małe kawałeczki i umieszczamy na wierzchu.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy godzinę.
Bardzo prosty przepis na ciasto z jabłkami. Pełne wspaniałych wrażeń smakowych.