Jabłecznik z żurawiną. Rolada jabłkowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłecznik z żurawiną. Rolada jabłkowa. Troszkę inne spojrzenie na tradycyjne ciasto z jabłkami, które jest doskonałym dodatkiem do każdego stołu deserowego na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wspaniałe nadzienie żurawinowo – jabłkowe z odrobiną cynamonu, a to wszystko składa się na uroczysty i pyszny deser, który z pewnością zachwyci gości i rodzinę.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 100 g suszonej żurawiny
– 4 jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 2 łyżki bułki tartej
– 5 łyżek masła
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojone jabłka przekładamy do miski dodajemy żurawinę, cynamon i cukier kokosowy. Składniki dokładnie mieszamy.
Masło przekładamy do rondelka rozpuszczamy i dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i odstawiamy.
Na wierzchu ciasta francuskiego rozsmarowujemy bułką tartą z masłem. Następnie kładziemy owoce. Dokładnie i równomiernie je rozkładamy. Następnie zwijamy ciasto francuskie w roladę. Brzegi ciasta mocno ściskamy ze sobą. Roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 30 minut.
Chrupiące, smaczne i bardzo szybkie ciasto w przygotowaniu. Piękny aromat cynamonu i jabłka unosi się po domu. Aż nie można się doczekać delektowania się tym wspaniałym wypiekiem.