Jabłko z masłem orzechowym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jabłko z masłem orzechowym. Nachos z jabłek z dodatkiem masła orzechowego i gorzkiej czekolady mogą okazać się ulubioną przekąską wszech czasów. Plasterki jabłka z dodatkiem masła orzechowego to idealna, smaczna i bardzo zdrowa przekąska, która się nie znudzi. Klasyczne połączenie jabłka, masła orzechowego i gorzkiej czekolady zamienia się w słodki przysmak, którym możemy się zajadać bez końca! Połączenie kwaśnego jabłka z kremowym masłem orzechowym jest po prostu najlepsze! Chrupiące jabłka dają uczucie relaksu i spokoju. Idealna przekąską dla całej rodziny. Nachos z jabłek to niesamowita alternatywa, zdrowa i smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 jabłko
– 2 łyżki masła orzechowego
– garść kuleczek z gorzkiej czekoladowy
Jabłko kroimy w plasterki i układamy na talerzu lub półmisku. Masło orzechowe roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Roztopionym masłem polewamy plasterki jabłka i posypujemy kuleczkami czekoladowymi. Podajemy.
Szybkie i smaczne przekąski są najlepsze. Powinniśmy być z siebie dumni za każdym razem gdy robimy zdrową przekąskę, której przygotowanie zajmie mniej niż 5 minut. Jabłko z masłem orzechowym to nie tylko smaczna przekąska, ale także taka, która dostarcza organizmowi składników odżywczych. Spożywanie jednocześnie jabłka, masła orzechowego i gorzkiej czekolady pomoże nam na dłużej zachować uczucie sytości. Pożywne jabłka i masło orzechowe są szczególnie dobre dla osób co pragną schudnąć. Duża różnorodność dostępnych jabłek może sprawić, że kombinacja jabłka i masła orzechowego będzie interesująca za każdym razem gdy wykonamy tą przekąskę.