Jajka faszerowane ogórkiem kiszonym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka faszerowane ogórkiem kiszonym. Subtelny smak jajek sprawia, że możesz je wykonać nie tylko na Wielkanoc, ale także na poczęstunek dla gości lub śniadanie bądź kolację. Jest to szybki i łatwy przepis by wykonać nadziewane jajeczka na Wielkanoc i inne okazje. Idealna nisko węglowodanowa przekąska, wypełniona chrupiącymi ogórkami kiszonymi. Faszerowane jajka to zawsze jedna z tych rzeczy, która jest mile widziana na stole. Jajka są łatwe do wykonania i wszyscy je kochają!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 5 jajek
– 2 ogórki kiszone
– sól, pieprz
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je i przekrój na pół.
Delikatnie wyciągnij żółta i przetrzyj je przez sitko.
Ogórki kiszone pokrój w małą kostkę i dodaj je do żółtek.
Następnie dodaj chrzan, sól, pieprz i jogurt wymieszaj.
Połówki białka wypełnij nadzieniem.
Możesz przyozdobić ziołami.
Jeśli zostały Ci jajka ugotowane na twardo, wykorzystaj ten przepis i zrób faszerowane jajka z ogórkiem kiszonym. To połączenie smaków zawsze jest hitem, są to jajka, które szybko znikają. Prosta technika wykonania zachęca tylko by wykonać te jajeczka na Wielkanoc, w sumie to ciesz się nimi przez cały rok. Zdrowe jajeczka zawsze są mile widziane w diecie.