Jajka faszerowane rzodkiewką i chrzanem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka faszerowane rzodkiewką i chrzanem. Jajka faszerowane to klasyczna przystawka przyjęć i Wielkanocy. Klasyczny sposób polega na wymieszaniu żółtek jaj z majonezem i musztardą, jednak warto czasami nadać inny wymiar smaku. Jajka faszerowane rzodkiewką i chanem nadaj cudownej pikanterii i ostrego smaku. Oczywiście jajka są łatwe do wykonania i do serwowania. Jajka śmiało możemy przygotować z wyprzedzeniem, pamiętajmy tylko by przechowywać je w lodówce w szczelnie zamieszkanym pojemniku.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie bębę nam potrzebne:
– 5 jajek
– 5 rzodkiewek
– pół pęczka szczypiorku
– 2 łyżki serka śmietankowego
– 1 łyżka chrzanu
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– ½ łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo.
Rzodkiewkę kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy.
Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki, delikatnie wyciągamy żółtka i przekładamy je do miski, dodajemy do nich chrzan, jogurt grecki, kurkumę, serek śmietankowy, sól i pieprz. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na puree. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Gotową pastą nadziewamy połówki jajek. Dekorujemy według uznania.
Dodatek chrzanu to tajna broń w wykonaniu tych jajek! Dodaje on wyrazistego smaku a całość smakuje wybornie. Jeśli szukamy czegoś wyrazistego na nasz stół to te jajka faszerowane rzodkiewką i chanem okażą się atrakcyjnym daniem, który łączy w sobie to co najlepsze. Przepis na faszerowane jajka jest prosty, jednak każdy składnik ma znaczenie, a o głębi każdego kęsa decyduje: kurkuma, chrzan, serek śmietankowy, szczypiorek, rzodkiewka oraz jogurt. Jajka możemy przyozdobić w dowolny sposób.