Jajka marynowane z burakami. Jajka w solance
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka marynowane z burakami. Jajka w solance. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych jajek. Jajka marynowane są znakomitym dodatkiem do wielkanocnego stołu, idealnie komponują się wędliną, jako przystawka lub samodzielne danie. Marynowane jajka są o wiele smaczniejsze niż typowe jajka ugotowane na twardo. Doskonale solone i jędrne, są pyszne jako przekąska, w sałatce jajecznej lub w formie jaj faszerowanych. Dodatek buraków sprawia, że białko jajka zmienia kolor na ładny róż w kolorze fuksji. Im dłużej trzymasz jajka w zalewie tym głębiej wnika on w jajka.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Składniki jakie są potrzebne:
– 10 jajek
– 2 cebule
– 40 g soli
– 3 listki laurowe
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu
– 600 ml wody
– 4 buraki
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie.
Obierz je i odłóż na bok.
Do garnka wlej wodę dodaj listki laurowe, sól, ziarna pieprzu, pokrojoną w kostkę cebulę i buraki.
Garnek postaw na ogniu i gotuj do momentu a buraki zmiękną.
Jajka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą.
Zakręć słoik i odstaw na minimum 24 godziny w chłodne miejsce.
Jajka możesz przechowywać przez co najmniej 2 tygodnie, z czasem stają się bardziej słone.
To naprawdę przepyszny przepis na jajka wielkanocne. Te wspaniałe jajeczka z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest to idealny pomysł na wielkanocne śniadanie, pyszny dodatek do barszczu białego lub w formie jaj nadziewanych. Jajka są bardzo proste do zrobienia, z łatwością sobie poradzisz z tym przepisem.