Jajka sadzone w pieczarkach portobello.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka sadzone w pieczarkach portobello. Jajka są zawsze świetnym wyborem jeśli chodzi o sycące śniadanie, a jajka w pieczarkach portobello są idealne nie tylko na zdrowe śniadanie ale także świetnie się sprawdzą na obiad. Śniadanie o niskiej zawartości węglowodanów, jajka zapakowane w białko, pieczone w pieczarce, która jest alternatywą dla chleba. Jajka sadzone w pieczarkach portobello to pyszne, zdrowe i sycące, idealne na zdrowe śniadanie. Wystarczy dodać troszkę warzyw by śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 duże pieczarki
– 4 jajka
– sól, pieprz
– ser mozzarella do posypania
Pieczarki myjemy i odcinamy ogonki. Posypujemy solą i pieprzem.
Pieczarki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy grzyby przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Pieczarki wyciągamy. Do środka wbijamy po jajku. Ponownie przyprawiamy i posypujemy serem mozzarella.
Grzyby umieszczamy w piekarniku na kolejne 5 – 10 minut.
Sadzone jajka w pieczarkach portobello są gotowe.
Smacznego.
Grzyby portobello z głębokim wgłębieniem i wysokimi brzegami to naturalny kształt do przechowywania jajka. Pieczony duet posypany serem mozzarella to pyszne i zdrowe śniadanko. Jest to zaskakująco łatwe a jednocześnie pełne smaku danie, które zadowoli duże grono osób. Mięsiste pieczarki, delikatne jajka łączą się w prostym pieczeniu.