Jajko szadzone z piekarnika.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajko sadzone z piekarnika? Czy próbowaliście takiego jajka? Jeśli nie to bardzo Was do tego zachęcam!
Jeszcze do niedawna sądzono, że jajka są niezdrowe i nie można konsumować ich często. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy zachęcają do jedzenia jajek. Jeśli jesteśmy zdrowi to możemy je konsumować codziennie. A teraz może kilka słów o wspaniałych właściwościach jajka. Posiadają one w swoim składzie takie witaminy jak: A, B2, B12, E, D, K. Składniki mineralne to: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, sód, cynk, selen, miedź. Pamiętajmy by wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu lub jajka organiczne.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe jajko sadzone, to zachęcam Was do spróbowania innej wersji jajka zapiekanego w piekarniku.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 1 jajko
– Szczypta soli
Białko oddzielamy od żółtka. Następnie białko ubijamy na gęstą pianę ze szczyptą soli.
Gdy piana będzie gotowa układamy ją na blaszce do pieczenia (robimy kształt gniazda, w środku formujemy mały dołek do którego później wlewamy żółtko).
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C . Białko pieczemy ok 8 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy blachę i wlewamy żółtko do środka i ponownie wsadzamy jajko do piekarnika i pieczemy ok 3 minut.
Gotowe.
KTO MA OCHOTĘ NA JAJECZKO Z PIEKARNIKA?