Jajko zapiekane w awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajko zapiekane w awokado. Kto by pomyślał, że można upiec jajka w połówkach awokado na zdrowe i pyszne śniadanie. Kiedy połączymy zdrowe białko z jajka i zdrowe tłuszcze z awokado mamy idealną parę, która dostarczy nam wielu witamin i minerałów. Idealne śniadanie o niskiej zawartości cukru. Jest to super opcja na poranny posiłek dla osób zabieganych, wystarczy kilka składników i kilka minut i nasze śniadanie jest gotowe. Poza tym są łatwe w przygotowaniu i świetne by zacząć zdrowo dzień.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 małe jajka
– odrobina szczypiorku
– kilka plasterków pomidora
– trochę sera mozzarella
– sól, pieprz
Awokado myjemy i przecinamy wzdłuż by pozbyć się pestki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dołków wbijamy po jajku (białka nam troszkę wyleci ponieważ dziurki są zbyt małe).
Nastawiamy piekarnika na 190°C. Awokado układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Osobiście wolę jak żółtko jest płynne wtedy bardziej mi smakuje.
Po wyciągnięciu z piekarnika przyprawiamy ponownie pieprzem i solą, kładziemy plasterki pomidora, posypujemy szczypiorkiem i serem mozzarella. Gotowe. Mamy zdrową i smaczną przekąskę.
JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO!
PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE!