Jak prawidłowo przechowywać owoce.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak prawidłowo przechowywać owoce. Czasami marnujemy jedzenie, ponieważ owoce dojrzewają, a potem gniją, czasami dzieje się to tak szybko, że nie zdążymy ich zjeść. Przechowywanie owoców we właściwy sposób może mieć ogromne znaczenie. Etylen, gaz ziemny uwalniany z niektórych owoców przyśpiesza ich proces dojrzewania. Może to być zaletą – aby awokado szybko dojrzało wystarczy zapakować je w papierowa torbę – ale zbyt dużo etylenu może spowodować psucie się owoców. Nie chodzi tylko o etylen, temperatura otoczenia odgrywa również bardzo ważna rolę, podobnie jak i kiedy myjemy owoce oraz jak i gdzie je przechowujemy.
Poniżej kilka wskazówek w jakiej temperaturze przechowywać owoce:
Temperatura pokojowa:
– banany
– arbuzy
– grejpfruty
– limonki
– cytryny
– morele
– ananasy
– śliwki
– gruszki
– brzoskwinie
– melony
– świeże figi
Gdy dojrzeją to przenosimy je do lodówki:
– melony
– morele
– awokado
– kiwi
– mango
– papaje
– brzoskwinie
– pigwy
– śliwki
– ananasy
– gruszki
– nektarynki
Owoce które przechowujemy w lodówce:
– jabłka
– jagody
– wiśnie
– winogrona
– granaty
– maliny
– truskawki
Jak przechowywać pokrojone owoce:
Pokrojone owoce świetnie nadają się na przekąskę i oszczędzają miejsce w lodówce. Większość owoców będzie dobra do około 5 dni po pokrojeniu o ile przestrzegamy kilku zasad: przechowujemy je w szczelnym pojemniku i zawsze schładzamy pokrojone owoce. Owoce takie jak jabłka, banany, gruszki i awokado nie są najlepszymi kandydatami do krojenia z wyprzedzeniem, ponieważ szybko brązowieją.
W zamrażarce:
Zamrażanie owoców w domu jest szybkim i wygodnym sposobem na zachowanie produktów w ich szczytowej dojrzałości i jakości odżywczej. Banany obieramy i wkładamy do czystego woreczka foliowego, później możemy ich użyć do smoothie, ciasta czy koktajlu. Plasterki mango, papai zamrażamy na tacy a następnie przekładamy do czystego woreczka foliowego.
Już teraz wszyscy wiemy jak prawidłowo przechowywać owoce i cieszyć się nimi dłużej, dzięki tym wskazówkom nie będziemy marnowali już jedzenia, więc warto przedłużyć życie owocom.