Jak prawidłowo przechowywać warzywa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak prawidłowo przechowywać warzywa. Przechowywanie warzyw we właściwy sposób zapewnia im świeżość i bezpieczeństwo jedzenia. Niektóre warzywa muszą być przechowywane w lodówce, a inne muszą dojrzewać przed umieszczeniem w chłodnym miejscu, a jeszcze inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodniejszym, suchym miejscu.
Pierwszą rzeczą którą powinniśmy wiedzieć o przechowywaniu warzyw i owoców, jest to, że nie przechowujemy ich razem. Wiele owoców wydziela gaz, który sprawia, że inne produkty się psują, więc przechowujemy owoce i warzywa w oddzielnych szufladach, to może zapobiec zbyt wczesnemu dojrzewaniu warzyw.
Przyniesione do domu pięknie wyglądające warzywa , które źle przechowywane mogą brzydko wyglądać już zaledwie kilka dni po ich zakupie, jest to troszkę rozczarowujące. Gdy nauczymy się prawidłowo przechowywać warzywa, powinny one wytrzymać nawet do 14 dni!
Podczas przechowywania warzyw musimy pamiętać o poluzowaniu z gumek i przycięciu liści. Jeśli przechowujemy warzywa w torbie upewnijmy się, że przepuszcza ona powietrze, zwłaszcza jeśli umieszczamy warzywa w lodówce.
Poniżej kilka wskazówek, które pomogą nam przedłużyć życie wspaniałym warzywom!
Przechowujemy w lodówce:
– szparagi
– marchew
– seler
– brokuły
– brukselka
– kalafior
– kapusta
– kukurydza
– papryka
– cukinia
– rzodkiewka
– szpinak
– jarmuż
– por
– pietruszka
Dojrzewają w temperaturze pokojowej, później przenosimy do lodówki:
– pomidor
Przechowujemy w temperaturze pokojowej:
– bakłażany
– ogórek
– słodki ziemniak
– zielona fasolka
Przechowujemy w spiżarni (chłodne i suche miejsce):
– cebula
– ziemniak
– dynia
– czosnek
Teraz te wszystkie wspaniałe warzywa utrzymujemy w świeżości bardzo długo dzięki powyższym wskazówkom. Od dziś już nie marnujemy jedzenia, ponieważ wiemy jak przedłużyć ich datę ważności!