Jak wybrać świeże owoce.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak wybrać świeże owoce. Wszyscy wiemy, że owoce są smaczne i zdrowe. Dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów. Przez cały rok mamy dostęp do owoców, jak jednak wybierać te które są świeże? Z tym pytaniem na pewno boryka się większość z nas.
Po pierwsze
Owoce musimy kupować w sklepach dobrej jakości, gdzie dowiemy się skąd pochodzą, wybierajmy te produkty które są organiczne wtedy wiemy, że producent nie nafaszerował ich chemią, jednak najlepszym wyborem będzie pobliskie targowisko lub kupno owoców sezonowych od rolników.
Po drugie
Nie kupujmy owoców, które są poobijane i mają brunatne plamy na skórce!!! Owoce muszą być twarde, powinny ładnie pachnieć, zwracajmy również uwagę na wielkość i kolor owocu. Skórka owoców nie powinna być pomarszczona, jeśli jest, to oznacza, że owoc nie jest pierwszej świeżości.
Po trzecie
Przed każdym spożyciem należy owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Musimy się przecież pozbyć wosku i oprysków, którymi zostały potraktowane nasze smakołyki.
Poniżej kilka przykładów:
– wybierajmy jabłka nie pomarszczone,
– winogrona należy potrząsnąć, jeśli owoce zaczną odpadać to oznacza że winogrono jest przejrzałe,
– melony i cytryny nie powinny posiadać ciemnych plam i powinny być w miarę ciężkie jak na swoją wielkość,
– pomarańcze nie mogą być miękkie,
– należy przyłożyć ucho od arbuza i postukać, jeśli będzie dudniący dźwięk to oznacza, że arbuz jest dojrzały, jeśli będzie solidny, pewny dźwięk oznacza to, że owoc jest niedojrzały. Należy omijać małe arbuzy, ponieważ przeważnie są one niedojrzałe. Pamiętajmy, że nie dojrzały arbuz już nie dojrzeje po zerwaniu!
– maliny i jeżyny powinny być dobrze wybarwione, czarne jagody powinny mieć srebrzysty nalot,
– śliwki powinny mieć matową skórę,
Mam nadzieje, że teraz każdy z Was będzie wiedział na co zwracać uwagę przy zakupie owoców.
Teraz już wiesz jak wybrać świeży owoc!