Jeżynowy pudding chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jeżynowy pudding chia. Pudding z chia jest to najlepszy deser jaki możemy sobie przygotować na podwieczorek. Warto wykonać pyszny i ekscytujący w smaku pudding z nasionami chia. Na blogu jest kilka bardzo smacznych deserów z chia – jednak pudding z jeżynami jest chyba faworytem. Wegańska wersja deseru z dodatkiem chia, mleka kokosowego, daktyli i jeżyn jest idealnym i lekkim deserem na upalne dni. Warto znać proste i pyszne przepisy na smaczny deser.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki mleka kokosowego
– 4 daktyle bez pestek
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki nasion chia
– 1 szklanka mrożonych lub świeżych jeżyn
Mleko wlewamy do kielicha blendera, dodajemy esencję z wanilii, jeżyny i daktyle. Włączamy blender i czekamy aż składniki dobrze się połączą. Uzyskamy kremowa i gładką konsystencję. Przelewamy do miseczki i dodajemy nasiona chia. Mieszamy dokładnie. Przekładamy nasz pudding do szklanek i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
Tego lata zafundujmy sobie pyszny i zdrowy deser z nasionami chia, daktylami i jeżynami. Te ciemne owoce mają głęboki smak w porównaniu z innymi jagodami, nadają deserowi zupełnie nowy wymiar. Jeżyny mają sporą dawkę witaminy C, która pomaga wchłaniać żelazo i przeciwutleniacze a ponadto sprawiają, że pudding z chia ma piękny kolor. Takim deserem możemy się delektować cały rok.