Jogurt grecki z granolą i owocami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jogurt grecki z granolą i owocami. Każdy poranek musi zaczynać się z hukiem! A te miseczki z jogurtem greckim z bananem, kiwi i domową granolą właśnie to robią. Jak pysznie, jak zdrowo a przygotowanie tego śniadania zajmuje około 5 minut. Czyż to nie wspaniałe?! Osobiście uważam, że nasze śniadania powinny być szybkie, zabawne, smaczne i szalenie pożywne! To przecież jest początek dnia, który powinien być fantastyczny! Jestem fanatykiem zdrowych śniadań! Każdej nocy, kiedy kładę się spać, już nie mogę się doczekać śniadania. To mój absolutny faworyt na śniadanie!
Kiwi jest bardzo popularnym i smacznym owocem. Cechuje go niepowtarzalny orzeźwiający smak. Doskonale nadaje się do sałatek owocowych, koktajli czy musli. Kiwi jest niskokalorycznym owocem, więc śmiało mogą sięgać po nie osoby na diecie. Zawarte w kiwi polifenole korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Codzienne jedzenie kiwi łagodzi objawy towarzyszące astmie. Kiwi posiada właściwości przeczyszczające zawdzięcza to przede wszystkim zawartości błonnika. Dzięki zawartości cynku kiwi pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. Witaminy jakie występują w kiwi: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Składniki mineralne jakie znajdziemy w owocu kiwi to: potas, sód, cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 400 g jogurtu greckiego
– 2 łyżki erytrytolu
– 2 małe banany
– 1 szklanka domowej granoli
– 2 kiwi
– płatki kokosowe do posypania
– sok z limonki
Kiwi pokrój w kostkę.
Banany pokrój w półplasterki i skrop je sokiem z limonki.
Jogurt grecki wymieszaj z erytrytolem. Połowę jogurtu przełóż do pucharków, posypać granolą. Następnie połóż kawałki owoców. Całość przykryj pozostałym jogurtem.
Wierzch posyp płatkami kokosowymi.
W weekendy można sobie pozwolić na dłuższe przygotowanie śniadania, jednak w ciągu tygodnia szybkie przepisy na śniadanko to podstawa. Jogurt grecki, banan, kiwi, domowa granola. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale także dostarcza mnóstwo witamin, wapnia, białka, zdrowych węglowodanów, których nasz organizm desperacko potrzebuje każdego dnia. To pyszne połączenie jogurtu, owoców i granoli to super sposób na zjedzenie śniadania w drodze. Świeże owoce przekładane jogurtem i granolą są świetne jako zdrowe śniadanie, przekąska lub deser!