Jogurtowa panna cotta z kawą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jogurtowa panna cotta z kawą. Jeśli szukasz swojego przeboju kawowego w formie deseru, to ta panna cotta powinna znaleźć się na szczycie Twojej listy deserów. Minimum wysiłku, kawa, jogurt naturalny, odrobina słodyczy i kakao, to wszystko czego potrzebujesz do tego luksusowego, kawowego deseru bez pieczenia. To moja ulubiona panna cotta! Ten deser ma bogaty, kremowy smak kawy i kakao i cudownie rozpływa się w ustach. Poza tym ten deser możesz przygotować z wyprzedzeniem.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 10 g żelatyny
– 6 łyżek erytrytolu
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 250 ml mleka owsianego
– 200 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka kakao
Do rondelka wlej mleko, wsyp kawę rozpuszczalną, erytrytol i żelatynę.
Garnek postaw na małym ogniu i podgrzej by składniki się rozpuściły, mieszaj cały czas. Pamiętaj by nie zagotować mleka.
W misce za pomocą miksera połącz jogurt naturalny i kakao. Następnie wlej podgrzane mleko. Kontynuuj miksowanie.
Mieszankę kawową rozlej do silikonowych foremek lub do jednego większego naczynia. Wsadź do lodówki i czekaj aż całość stężeje.
Smacznego.
Przygotuj już dziś kawę w formie deseru, panna cotta to deser, który daje energię na długo. Bogaty, kremowy deser, który wygląda przepięknie, a jego wykonanie zajmie kilka minut. Deser z dodatkiem kawy jest lekki i orzeźwiający, właśnie tego oczekuje w okresie letnim. Jest to deser bez pieczenia w sam raz na ciepłe dni. Tradycyjny deser składa się ze śmietany, jednak ja preferuję wersję z jogurtem naturalnym. Właściwie mogę powiedzieć, że jest to deser wszech czasów! Idealny dla miłośników kawy.