Jogurtowiec z borówkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jogurtowiec z borówkami. Jeśli w zasięgu ręki mamy jogurt grecki, borówki, ekspandowaną grykę, gorzką czekoladę oraz galaretkę to przekształćmy te składniki w pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto pełne borówek i ekspandowanych zbóż. Jest to ciasto dla całej rodziny. Cieszmy się już dziś tym ciastem, które idealnie pasuje do kawy lub herbaty.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 100 g preparowanej gryki
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 g masła
Masa jogurtowa:
– 800 ml jogurtu greckiego
– 100 g erytrytolu
– 200 g borówek
– 5 łyżek żelatyny
– 8 łyżek wrzącej wody
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Wierzch:
– 2 galaretki agrestowe
– 400 ml wrzącej wody
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do garnka i rozpuszczamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Czekamy aż składniki się rozpuszczą. Do miski wsypujemy grykę preparowana i zalewamy rozpuszczoną czekoladą, mieszamy dokładnie. Gotową grykę przekładamy do tortownicy i dociskamy mocno. Wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozrabiamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do lekkie stężenia.
Żelatynę rozrabiamy we wrzątku i odstawiamy by ostygła ale nadal miała płynną konsystencję.
Do miski wlewamy jogurt i miksujemy, wsypujemy erytrytol i wlewamy esencję z wanilii, kontynuujemy miksowanie. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy do niej dwie łyżki masy jogurtowej i mieszamy by się składniki połączyły. Następnie całość wlewamy do jogurtu i miksujemy do momentu aż zawartość miski połączy się ze sobą. Wsypujemy borówkę i mieszamy. Następnie jogurt wylewamy na schłodzony spód. Tortownicę ponownie wkładamy do lodówki i czekamy aż jogurt stężeje. Na koniec wylewamy tężejąca galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Pyszne powitanie wiosny z ciastem na bazie jogurtu i borówek, ciasto bez pieczenia o kremowej konsystencji. Szybkie, smaczne, świeże i łatwe, wykonane z ulubionych i zdrowych składników i wypełnione smakiem jogurtu. Wydaje się niemożliwe by ciasto mogło być tym wszystkim jednocześnie? Otóż jogurtowiec z borówkami to delikatny deser o lekkim smaku, wzbogacony soczystymi owocami. Niezależnie czy jesteśmy ekspertami w kuchni czy nie, nie ma to zmaczania, to ciasto powstaje w mgnieniu oka i nie wymaga zdolności kulinarnych.