Kakaowe ciasto z dżemem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kakaowe ciasto z dżemem. Ciasto z dodatkiem kakao to marzenie każdego czekoholika – bogate, wilgotne, delikatne, przypomina troszkę brownie lub murzynka, któremu ciężko się oprzeć. Najlepsze jest to, że ciasto kakaowe z dżemem jest bardzo łatwe do wykonania i szybkie. Jest to przepis na ciasto do którego często będziemy wracać. Może to ciasto nie jest zbyt dekoracyjne ale za to jest bardzo smaczne i cudownie komponuje się z domowym dżemem z porzeczki lub czereśni.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki mleka migdałowego
– ¾ szklanki erytrytolu
– ½ kostki masła
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– 2 jajka
– 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub z czereśni
Mleko, erytrytol i masło umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i ucieramy. Wsypujemy suche składniki, czyli: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao. Miksujemy. Na koniec dodajemy dżem. Miksujemy ponownie.
Formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.
Pieczemy 45 minut w 170°C.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu to och jakże smaczny deser dla miłośników dżemu i kakao. To ciasto składa się z prostych składników i jest szybkie do zrobienia z pysznym rezultatem. Ciasto to jest genialnym pomysł by wykorzystać nadmiar dżemu, który mamy w spiżarni. Świetne ciasto do popołudniowej herbatki lub kawki.